Ако нећете у Турску и Грчку, посетите Иран, али...

28-02-2016 10:54:28 | | / vostok.rs |


Уколико још увек нисте одлучили где ћете провести годишњи одмор, можда је време да размислите о следећој туристичкој дестинацији — Ирану.

Иран је земља са великим историјским и културним богатством, и са мноштвом атрактивних локација. Древни главни градови попут Исфахана и Шираза, остаци Персепоља и Јазда су само нека од места који ће привући на хиљаде туриста у скоријој будућности.

На Унесковој листи светске баштине налази се чак 19 локација у Ирану.

Некадашњу престоницу Персије — Персепољ градили су персијски цареви од Дарија до Ксеркса, а изградња је престала падом династије Ахеменида. Најраније мошти датирају још из 515. године пре нове ере, па се град сматра археолошким драгуљем. На Унескову листу светске баштине уврштен је 1979. године.

Још један град који привлачи пажњу туриста јесте Исфахан — град прелепих персијских вртова, широких улица са дрворедима и занатлијама које раде на отвореном. Исфахан је један од највећих градова на свету, а налази се на око 350 километара јужно од Техерана.

Град представља врхунац исламске уметности и архитектуре. Пун је раскошних палата, џамија и историјских објеката који се протежу дуж прелепих вртова.

Туристи који стижу у Иран прво обилазе Техеран — иранску престоницу — космополитски град са бројним музејима, ресторанима, парковима и споменицима који сведоче о богатој историји земље.

Они туристи који би пре да се одморе на некој од иранских плажа, из Техерана могу кренути ка одмаралиштима на обали Персијског залива и Каспијског мора.

Најбоља плажа налази се на острву Киш, на обали Персијског залива. Острво карактерише кристално чиста вода, мекани песак, блага клима и велики број луксузних хотела.

Ако се одлучите за Киш требало би да знате једну ствар: плаже у Ирану су подељене — одвојене за мушкарце и за жене, па ће тако они који буду ово место изабрали за свој одмор морати да поштују правила традиције. Главне атракције на острву су водени паркови, ронилачки центри, стари насукани грчки брод и много фри-шопова.

Иранци су велики гурмани, а туристи ће се углавном сретати са јелима на бази пиринча, плавог патлиџана, грилованог меса, шипка, ораха, сувих шљива, цимета и шафрана.

Најпознатија иранска јела су фесенџан — паприкаш од пилетине или фазана у богатом сосу од ораха и нара, као и пилећи, јагњећи и бактијари (мешани) кабаб. Мени за дезерт је такође веома разнолик, а неке од најпознатијих посластица су баклава и халва — слаткиши направљени од ораха, преливени лимуновим соком, као и чувене фалуде — врста стврднутих резанаца са пистаћима или соком од лимуна.

Разноликост иранског хлеба је толико велика да чак у ресторанима постоји посебан мени за ову врсту намирнице.

Иранци су веома гостољубив и љубазан народ, а помоћ посетиоцима, односно странцима сматрају обавезом. Традиционална иранска етикеција „таруф“ значи посветити изузетну пажњу другима. Они не само да ће вам објаснити како да се снађете, већ ће кренути са вама и помоћи вам да стигнете до жељеног одредишта.

Женама се саветује да носе одећу која покрива тело, у складу са иранском традицијом, мада ношење црног никаба није обавеза. Обичај који треба поштовати је седење у јавном превозу — где мушкарци и жене, такође, седе одвојено. Иако је јавни превоз одличан, најчешће коришћен превоз у иранским градовима је такси.

Што се тиче климе, за разлику од других арапских земаља, температура у Ирану није „паклена“. Просечна температура у Техерану у јулу се креће од 30 до 32 степена Целзијуса, док просечна температура у најхладнијем месецу фебруару износи три степена.

Ако говоримо о безбедности, Иран је прилично сигурна земља. На улицама иранских градова можете ходати без страха у било које доба дана.