ЗЕМЉЕ ТРЕЋЕГ СВЕТА ОСТАЛЕ УЗ РУСИЈУ

28-03-2014 03:39:38 | | / mojenovosti.com |

При гласању 27. Марта у Генералној скупштини Уједињених нација о Резолуцији о теритријалној целовитости Украјине у којој је реферндум о Криму проглашен „ништавним „,земље Азије, Африке и Латинске Америке су решиле да не кваре односер са Русијом.

Гласање у Гнералној скупштини ОУН 27.марта о Резолуцији подршке територијалне целовитости Украјине, омогућава да се иувуку интересантни закључци о томе да ли је Русија доспела у међунардно изолацију и на чију подршку у свету она може да рачуна у овој сложеној ситуацији.

Гледано чисто математички „ битку за подршку ОУН“ Запад је решио у своју корист:за подршку документу у којему је осуђена акција Москве гласало је тачно 100 држава.

Али ако се преброје оне земље које су гласале против ( 11),уздржане (58),или уопште нису биле присутне у време гласања (24 ), онда је њихов збир скоро исти -93.То значи да кримско-украјинско питање поделило с ветску јавност скоро попола.

Црна Гора „одговарала „, а Србија- побегла са часа

Као што се и могло оичекиватим 28 чланица Европске Уноије (ЕУ) дисциплиновано су и једногласно подржали Резолуцију.

Земље као што су Албанија, Македноја и Црна Гора ( она у Миловом паковању) су гласање схавтиле као полагање једног од многобројних квалификационих испита за пријем у ЕУ, па су подигле по два прста и добиле плус ( засад још увек без изведене позотовне оцене , рано је још , има кад ),док је наша Србија побегла са часа и то у авлију ко онај ђак из Нушићеве „Аутобиографије „.Јер , да аије побегла на време у авлију, него да је чекала да је пусте са часа Ебропска унија ,као одлејенски сатрешина, Немачка као предметни наставник,или САД, као директор школе, сасвим је изевсно да би било касно, баш као и у Нушићевој „Аутобиогрфији „. Из које су једну сцену глумци-дилетанти из Вучићевог проевропског позоришта Шопаловић извели на Ист Риверу , у оквиру прославе 150. годишњице рођења Бранислава Нушића, и то баш на дан кад је неки други перформанс 1941.г. био приређен на београдским улицама и сокацима .

Да не забоарвимо да упитамо шта би ја јуначком , русофилском Црном Гором,која још није склопила мирпвни говор с Јапаном откад је 1905.г. објавила рат свсртавајући се на стану свог савезника,Русије.?

Можда ће се неки од одговора добити са Црногорског мшприморја кад ускоро почне летља сезона, а ми да наставимо тамо где смо стали, и да каженмо да ни БиХ као ни Србија није била у дворани за време гласања.

Од бивших република Совјетског Савеза које су остале чланице Савеза независних држава ( СНД ) за Резолуију су биле само три ( Ајзербејџан, Моладаија и сама Украјина ).Русија, Белорусија и Јерменија су биле против,Узбекситан и Казахстан су се уздржали, док Таџикистан и Турмместан нису учествовали у гласању.

Земље БРИКС-а су сложно одбиле да осуде Русију:Кина, Индија и Јужноафричка Република су биле против, док се Бразил уздржао.

Ако се гвори о регионима света, онда се може казати да су ње најбоље у корист Москве показале земље Латинске Америке, из које су само три државе подржале Резолуцију :Перу, Чиле и Колумбија, две су гласале против ( Венецуела и Боливија ), док се седам држава уздржало:поред већ спомениутог Бразила, уздржане су биле и Аргентина,Еквадор,Уригвај, Парагвај,Суринам и Гајана.

Од 47 зеамља Црне Африке, 31 одбила да подржи Резолуцију

Од 47 држава Црне Африке,31 није подржала Резолуцију. Нису желеле да изазивају Москву ни мниге азијске земље поред Кине и Индије ту су и Пакистан, Авганистан,Вијетнам, Бангладеш,Камбоџа, Непал,Монголија, Мјанмај ( Бурма ), Шри-Ланк и Брубеј- све су оне остале уздржане. Лаос није учествиовао у глсању, док је Народна Република Кореја гласала против.

Изнеађење:Израел иубегао да се изјасни

За многе је неоекиван била позиција Израела који је избегао да се изјсани, баш као што је тако поступио и његов опненет и протвоник- Иран.

Што се арапксих држана тиче, скоро половина од њих је одбила да осуди Русију.Египат, Ирак и Алжир су се уздржали,док су Сирија и Судан гласали против Резолуције, а Мароко, Оман,Лоибан, Уједињени арспски емирати и Јемен нису учествовали у гласању.

Ова слика у многоме подсећа на класично деоба из времена СССР-а кад је на једној страни био Запд,док су се на супротној статни нашле државе трећег света( Африке, Азије,Латинске Америке и Југославије као лидера несврстаних .

Сад су само чланице бившег Варшавског уговора потпуно промениле стране.

По украјинском питању све бивше савезнице Москве из Источне Европе сада су заузеле супротне позције него у време лагера .Неке од њих ( Поњска ) играју активну, чаки и водећу улогу против интереса Русије , а све у режији САД.