Највећи акваријум Блиског и Средњег истока

09-04-2016 11:28:38 | | / vostok.rs |


Отварање првог и за сада јединог акваријума тунела у Ирану, у граду Исфахану, према пројекту архитекте Хасана Шафија, допринело је развоју туризма те земље. У интервјуу за Спутњик Шафи говори о пројекту и значају приватног капитала без којег реализација идеје није била могућа.

Према Шафију, учешће приватног капитала у реализацији социјалних пројеката у Ираку значајно доприноси развоју туризма.

Интервју је направљен неколико недеља после отварања акваријума, који не само да је највећи у Ирану, него је највећи у том делу свету, укључујући цео Блиски и Средњи исток.

​„Локалне власти добро знају да је Исфахан, једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у Ирану, заправо нешто што их подстиче да напорно раде на побољшању услова за туристе. У последњих неколико година један од најважнијих корака у том правцу су приватне капиталне инвестиције у реализацији великих друштвених пројеката“, каже он.


​Шафи напомиње да су „одговорни у пројекту дали све од себе да акваријум испуне становницима морских и океанских дубина из целог света“.

„Посебно смо поносни на чињеницу да смо створили климатске услове какви постоје у басену Амазона, који омогућавају разним врстама животиња живот у акваријуму. Све у свему, наша колекција састоји се од око 6.000 врста риба, од којих 400 спада у угрожене врсте“, прича Шафи.


​Акваријум се простире на 3.500 квадратних метара са најмање 1.080 кубних метара воде. Туристи могу да виде најређе врсте риба и да са стране или испод акваријума уживају у амбијенту као да се налазе 35 метара испод морске површине.

​Поред риба, у акваријуму живе и припадници других врста, попут сунђера и морских звезда — све у свему, жива бића из морских и океанских дубина са свих страна света.