Техничкој школи злато за иновацију

02-05-2014 08:18:55 | | СРНА, фото: mojahercegovina.com/ mojenovosti.com |

ТРЕБИЊЕ - Средња техничка школа у Требињу, са освојеном златном медаљом за иновацију у конкуренцији више од 400 школа из бивше Југославије, још једном је потврдила да има квалитетан наставни кадар, али и ученике који теоријско знање успјешно примјењују у пракси.
На Фестивалу младих иноватора, недавно одржаном у Бањалуци, соларни панел за гријање топле воде, који је осмислио професор машинске групе предмета Радослав Дујановић, освојио је прво мјесто и био најзапаженији код жирија.

"Прво смо почели необавезно да радимо на пројекту, без икаквог материјала, али корак по корак почели смо да прикупљамо потребне дијелове", рекао је Дујановић и додао да су прво од кондензатора климе направили панел који су офарбали и који се показао веома добрим за загријавање воде.

Дујановић каже да су потом, да би овај уређај покренули, направили редуктор, те са аутомобила искористили велики зупчаник и мотор са брисача за који су причврстили мали зупчаник од електропокретача.

"То се показало инзванредним. Заварили смо и осовину и на њу ставили панел, а кад смо све то урадили укључио се и директор школе Небојша Рудакијевић, који је од летви направио недостајући дио, па је уз још понеку корекцију наш изум био спреман да учествује на такмичењу", испричао је Дујановић.

Он каже да је основна карактеристика овог изума што без икаквих трошкова уз сунчеву енергију може да загрије велике количине воде потребне за домаћинство, а своју примјену може наћи и у пластеницима, гдје се сади поврће, али и тамо гдје се суши дуван, те на туш кабинама на мору да би купачи непрестано имали топлу воду.

"Помоћу нашег изума, чији је капацитет мали, за 15 минута може да се загрије десет литара воде до кључања, али се може направити панел који ће загријати и 500 литара воде", истиче Дујановић и додаје да се уређај, када је ријеч о кући, може поставити на кров објекта и на балкон, али да буде усмјерен у правцу сунца.

Он каже да је стручни жири био одушевљен оваквим изумом, те изражава наду да ће бити запажен и на ширем подручју, након што га крајем године представе на такмичењу у Београду.

Професор је посебно похвалио групу од седам ученика, од првог до четвртог разреда, са којима је радио на пројекту, истичући да су показали, првенствено, заинтересованост за рад, те да су са својим идејама много допринијели да овај изум буде доведен до краја.

Он је истакао да су рад, труд и знање, заједно са њим, уложили ученици Никола Миловић, Стефан Ратковић, Ристо Перишић, Срђан Вукановић, Велимир Вукајловић, Марко Мишељић и Зоран Радовановић.

Дујановић је указао и на велику подршку директора Средње техничке школе, који је у складу са могућностима помогао да овај изум иде на такмичење, али и колега, који су препознали квалитет и значај овог уређаја.

Дујановић, који је одраније познат по креативности и изумима, веома запаженим у јавности, каже да је планирао да у скорој будућности ради нови изум "ХХО генератор", помоћу кога аутомобили више не би морали да користе гориво већ воду.

"У школи и моји суграђани кажу да се највише радују реализацији овог изума, али видјећемо шта ће бити од тога", каже Дујановић.

Техничка школа својим иновацијама већ неколико претходних година заредом осваја најбоље резулатате на међународним и државним такмичењима, а међу запаженијим су пројекти "Сигурни лифт", компјутерски програм који омогућава убрзан рад на рачунару, те бицикл са 36 брзина.

Предавачи кажу да је ова школа јединствена и по томе што ученици стичу завидно и свеобухватно знање које могу искористити за упис било ког факултета, али исто тако - уколико не наставе даље школовање - имају вриједан "занат у рукама".