Црногорске туристичке агенције пред гашењем

27-06-2014 12:23:35 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Туристичке агенције у Црној Гори боре се да опстану или су пред скорим гашењем, а разлог за то је висок степен нелојалне конкуренције путем интернета, сматрају у Црногорском туристичком удружењу (ЦТУ).

Из ЦТУ наводе да су више пута указивали на проблем пословања на интернету, са посебним освртом на огласне сајтове, као и сајтове страних агенција, пишу Дневне новине.

„Туристичке агенције подржавају сваку врсту здраве конкуренције, тако да, поштујући законе, раде на унапређењу туристичких услуга свих врста“, казали су из ЦТУ.

Међутим, како истичу, анализом огласних портала се може констатовати да су то углавном сајтови без дефинисаног власништва и идентитета, што је супротно важећем Закону о електронским медијима и Правилнику о оглашавању Републике Црне Горе.

„Овакви сајтови углавном врше наплату оглашавања у износу од 50 до 200 евра годишње за постављање огласа за смјештајни објекат, у зависности од броја смјештајних јединица и посјећености сајта. Комплетан промет оглашавања се нигдје не приказује. Власници смјештајних јединица углавном оглас плаћају на приватне рачуне власника сајта“, тврде из ЦТУ.

С обзиром на то да су власници огласних сајтова, како наводе у овом удружењу, најчешће страни држављани, уплате се врше код црногорских банака на нерезидентне девизне рачуне.

„Власницима објеката све изгледа легално, јер се уплата на рачун власника сајта потврђује овјереном уплатницом. Обим промета оваквих огласних сајтова је комплетно у сивој зони. Поједини успјешнији сајтови имају и до 2.000 објеката, те када се то помножи са 100 евра, долази се до износа од 200.000 евра“, кажу у ЦТУ.

Предлажу да се изврши детаљна контрола пословања оваквих оглашивача, са посебним освртом на обавезу плаћања пореза на територији Црне Горе, гдје остварују промет.

Такође траже да се свим оглашивачима наложи поштовање закона Црне Горе, посебно у смислу да сваки такав сајт мора имати транспарентног власника са свим неопходним подацима.