Нови туристички рекорд у Грчкој

13-07-2014 05:45:26 | | Deutsche Welle/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Грчка овога љета биљежи нови туристички рекорд. Власници хотела се веселе – и подижу цијене. Чак и грчка влада позива на умјереност.

Бројке говоре све: 2014. се у Грчкој по први пут очекује више од 21 милиона гостију. А то је пораст од десет одсто у поређењу са рекордном 2013. годином. Сходно томе требала би порасти и зарада од туризма – на најмање 13 милијарди евра, израчунао је Савез грчких туристичких предузећа СЕТЕ. Изгледа да ће туризам и овога љета бити „појас за спашавање“ грчке привреде.

Али, неки хотелијери су уочили прилику за брзу зараду. У јулу ове године су цијене ноћења у хотелима порасле за 13,5 одсто у поређењу са прошлом годином, израчунао је туристички онлајн-портал Триваго.


Предсједник СЕТЕ-а Андреас Андреадис покушава ствари релативирати: „Хотелске цијене се равнају према понуди и потражњи. Раст цијена се просјечно креће прије у једнознаменкастом подручју„, каже он у разговору за DW.

Наравно, не може се искључити да су поједини хотелијери на водећим туристичким дестинацијама у Грчкој, примјер на Миконосу или Санторину, осјетно подигли цијене. И у главном граду Атини ће још ове године вјеројатно осјетно порасти цијене, каже Андреадис.
Али, мора се имати на уму да су тамо прошле године због кризе цијене пале до 50 одсто, наглашава он.


Тржиште регулише цијене

На туризам отпада готово петина грчкога друштвенога производа. Прошле је године захваљујући туризму Грчка по први пут од 1948. имала позитиван привредни биланс. Зато владајућа коалиција на челу са конзервативним премијером Антонисом Самарасом жели све предузети да слаба биљка привредог раста не буде угушена осјетним повећањем цијена.

Почетком јуна је министар туризма Олга Кефалогианни недвосмислено упозорила на опасност раста хотелских цијена: протеклих кризних година је Грчка могла снизити цијене и постати конкурентна, каже она. Према наводима грчких медија и премијер Самарас је лично интервенисао код савеза туристичких предузећа.

„Интервенцију премијера не бих коментарисао“, каже предсједник СЕТЕ-а Андреадис. „Наша позиција је да цијене регулише само тржиште.“ Додаје да туристичком понудом у Грчкој не влада мали број понуђача који би могли створити картел, него већи број међусобно конкурентних предузећа. Осим тога нема се што приговорити код односа цијене и услуге, каже Андреадис, који и сам има скупи хотел на сјеверу Грчке.

Према процјенама туристичких радника на првом мјесту по броју туриста у Грчкој ће ове године бити Нијемци са очекиваних 2,7 милиона гостију. Слиједе Британци те Руси којих је преко милион прошле године посјетило Грчку. Руси просјечно троше скоро 100 евра дневно, на весеље грчких домаћина.


Попуст Русима због девалвације рубље

Како ће се на долазак руских туриста одразити криза у Украјини и девалвација рубље? Главни уредник привредног портала capital.gr сматра да богате Русе који желе доћи у Грчку неће омести криза, али да би се то могло одразити на масовни туризам. Он зато очекује да и ако дође мање руских гостију, зарада од њих неће бити мања.

Да Руси не би изостали побринуо се и Савез грчких туристичких предузећа.

„Како би надокнадили инфлацију рубље руским понуђачима туристичких путовања морали смо дати попуст“, каже шеф СЕТЕ-а Андреас Андреадис. Тај је потез био потребан како би Грчка дугорочно осигурала свој удио на тржишту, каже он.