Јесењи бициклизам у Јужном Сибиру

01-10-2016 08:47:43 | | / vostok.rs |


Септембар и прва половина октобра право су време за путовања по Сибиру. Непријатне хладноће су још далеко, дани су дуги и сунчани, шуме се „позлате”, а у популарним регионима Бајкала и Алтаја туриста је све мање.

Кроз Сибир можете путовати Транссибирским експресним возом, џипом и аутобусом, али путовање бициклом вам омогућава да слободно и без журбе, дан по дан и километар по километар, осетите сибирске пределе, атмосферу сибирских етноса и дух слободе.

Бајкал – бициклом по острву

Фото: Марија БистроваФото: Марија Бистрова

По бајкалском острву Ољхон (површина око 700 квадратних километара, дужина 73 км и ширина 15 км) на брдском бициклу за cross-country вожњу можете возити само у равничарском делу западног приобалног појаса. За стеновити планински предео Ољхона потребан је много бољи планински бицикл.

Поједини туристи долазе на Ољхон са својим бициклом, али свако може изнајмити бицикл у најпопуларнијем и најурбанијем туристичком насељу Хужир. Припремите се за шљунак и песак, јер на Ољхону нема асфалтних путева.

Где:
Ољхон, Иркутска област

Тежина стаза:
и за почетнике, и за спортисте

Савет Сибирца


Дарја Маценко, инструкторка у школи за мале путнике Junior Expeditions у Краснојарску


Овако смо осмислили петодневну стазу по Ољхону: од скеле до рта Хобој, па кроз насеље Хужир до стене Шаманке. Ољхон је идеално место за бициклистичке туре. На скелу до острва бициклисти улазе преко реда, а успони са тешким ранцем на пртљажнику нису толико напорни као када се пешачи по Ољхону.

Предности: падавина скоро да нема. Назив острва „ойхон арал“ у преводу са бурјатског значи „сув“. Нема ни крпеља ни медведа. Најупечатљивије успомене из Ољхона су кристално чиста вода и огромно звездано небо. Често смо ноћили под ведрим небом, а понекад смо се трудили да не заспимо, како бисмо што дуже посматрали звезде.


Алтај – „ол инклузив“

Фото: Марија БистроваФото: Марија Бистрова

Алтај је погоднији за бициклистичке туре због разноврсних стаза различите тежине. Можете возити по Сибирском Путу свиле, по Чујском ауто-путу до границе са Монголијом или до Телецког језера, и по Курајској степи.

Фото: Даба ДабајевФото: Даба Дабајев

На Чујском ауто-путу вас очекује 500 км равног асфалтног пута, Семински превој и превој Чике Таман (1.718 и 1.295 метара надморске висине). Одатле се пружа „ол инклузив” поглед на најлепше Алтајске планине, на степе, реке и села. На Телецком језеру и у долини реке Чулишман будите спремни за шљунковите путеве, тешке успоне и предивне погледе на планинска језера.

Фото: Даба ДабајевФото: Даба Дабајев

У бициклистичким турама по Алтају не уживају само спортисти. На југу, у Курајском и Кош-агачком степском рејону можете возити чак и градски бицикл. Путеви су равни и лаки за вожњу, а поглед на Курајску степу и Северночујске планине је незабораван.

Где:Алтај (Република Алтај)

Тежина стаза:почетницима ће више одговарати јужни степски рејони, а издржљиви спортисти уживаће у планинским пределима.

Марија Бистрова, љубитељка путовања и координаторка пројекта „Градски бицикл Краснојарска“

Мој савет бициклистима: уживајте у „дивљем” туризму у слабије посећеним местима на Алтају, као што је долина реке Чулишман. Не обраћајте пажњу на то што нема путева, спавајте у шатору, спремајте храну на ватри, пењите се на планинске превоје...

На нашој маршрути кроз долину било је неколико превоја. Најупечатљивији међу њима су Кату Јарик и Улагански превој. Код овог другог смо се читав дан пели уз планину. Било је тешко, али сад нам је то најлепши утисак са целог путовања. Много је добар осећај када себе примораваш и на крају пређеш целу планинску стазу. Колико год био тежак, пут преко Алтаја ће вам се обавезно одужити лепим пејзажем. Док возите бицикл, можете уживати у њему колико вам душа жели.