АКН: Буркина Фасо ушла у финале

06-02-2013 10:35:00 | | Г.М./Фото. www.guardian.co.uk |

Фудбалери Буркине Фасо ушли су у своје прво финале на Афричком купа нација побједивши у драматичној утакмици селекцију Гане послије бољег извођења једанаестераца (3:2). У регуларном дијелу меча резултат је гласио 1:1.

Ово је за репрезентацију Буркине Фасо историјска побједа с обзиром да ће против Нигерије играти своје прво финале на Афричком купу нација.

Полуфинална утакмица донијела је пуно узбуђења. Повела је Гана већ у 13. минути када је са бијеле тачке погодио Мубарак Вакасо, да би резултат регуларног дијела поставио Аристид Бансе у 60. минути. У продужетцима је такође виђен добар фудбал. Нарочито је узбудљив био други продужетак у којем су обе селекције имале добре шансе за погодак, међутим мреже су остале нетакнуте па се приступило извођењу пенала. Треба рећи да је Буркина Фасо утакмицу завршила са играчем мање због два жута картона Питроипе.

Код извођења пенала више среће и смирености имали су фудбалери Буркине Фасо који су постигли три гола уз један промашај, док су "Црне звијезде" промашиле чак три једанаестерца уз два поготка.

Финални меч између Нигерије и Буркине Фасо на програму је 10. фебруара од 20 часова, док ће се сусрет за треће мјесто између Гане и Малија одиграти дан раније.